Cinoscar

Cinoscar is een medische siliconengel voor het behandelen en voorkomen van afwijkende littekens. Het vermindert littekenklachten en kan de zichtbaarheid van hypertrofische en keloïd littekens verminderen.

De voordelen van Cinoscar

 • Zeer geschikt voor kleine littekens
 • Ideaal voor littekens in het gezicht of de hals
 • Droogt snel
 • Transparant
 • Make-up is over de gel te dragen
 • Voelt zijdezacht aan
 • Wetenschappelijk bewezen werking
 • Hygiënische verpakking (airless dispenser)
 • Langdurige werking: slechts 2 keer per dag aanbrengen

Hoe werkt Cinoscar?

Cinoscar is een siliconen littekenbehandeling. De medische siliconen in de gel zorgen ervoor dat afwijkende littekens worden voorkomen en littekenklachten verminderen. Dit gebeurt doordat de siliconen zorgen voor minder vochtverlies uit je litteken. Hierdoor wordt de aanmaak van littekenweefsel geremd. Door de betere vochtregulatie verminderen littekenklachten. Zo worden littekens weer soepel, vermindert roodheid en meer.

Soorten littekens

In onderstaande afbeeldingen zie je een schematische weergave van verschillende soorten littekens. Het is een zijaanzicht.

Normaal litteken

Het litteken kan in de eerste weken wat rood zijn. Ook kan het soms iets jeuken, een beetje pijn doen of een klein beetje verdikt zijn. Het litteken blijft binnen de randen van de oorspronkelijke wond. Na een aantal maanden wordt het litteken platter, zachter en verandert van kleur. Een normaal litteken valt na uitrijpen niet echt op. Qua kleur lijkt het op de omliggende huid.

Hypertrofisch litteken

Dit litteken ontstaat vaak in de eerste weken na vertraagde wondsluiting, maar dit kan ook na een paar maanden. Het litteken blijft binnen de oorspronkelijke wondranden, maar is verdikt en geeft klachten: het is vaak droog, kan trekken en extreem jeuken. Ook kan het litteken samentrekken, stug worden en je bewegingen beperken. Behandel je hypertrofische litteken zo snel mogelijk.

Keloïd litteken

Een keloïd litteken kan direct na wondsluiting, of na verloop van tijd ontstaan. Het is verdikt en blijft doorgroeien in de gezonde huid, buiten de oorspronkelijke wondranden. Het woekert en kan steeds meer klachten geven. Het littekenweefsel kan zeer stug en dik worden, wat je bewegingen beperkt. Een keloïd litteken wordt zelden vanzelf weer normaal. Behandeling is dus noodzakelijk.

Waarom ontstaan afwijkende littekens?

Wanneer je een litteken krijgt, is de normale werking van je huid verstoord en verlies je veel vocht door je litteken. Om dit op te lossen, maakt je lichaam littekenweefsel aan. In veel gevallen kan het herstellen tot een litteken dat je nauwelijks waarneemt. In verschillende gevallen kan het litteken ook hypertrofisch of keloïd worden. Dit kan opvallend zijn en deze littekens geven vaak klachten.[1]

Hoe helpt Cinoscar?

Cinoscar droogt op tot een onzichtbare ‘film’ en vormt een dunne laag siliconen op de huid, zonder in de huid te dringen. Hierdoor is er constant contact met de huid. Op deze manier sluit de siliconengel de huid rondom het litteken af. Zo kan er minder vocht uit het litteken ontsnappen.

De huid raakt beter gehydrateerd en de aanmaak van littekenweefsel wordt geremd. De verhoogde hydratatie zorgt ervoor dat de littekenhuid sneller herstelt en littekenklachten afnemen.

Wanneer Cinoscar gebruiken?

Je kunt Cinoscar gebruiken om littekenklachten te verminderen en afwijkende littekens te voorkomen. Afwijkende littekens (hypertrofisch en keloïd) kunnen vervelende klachten geven. Dit zijn bijvoorbeeld jeuk, een trekkende huid, verdikking, beperkte mobiliteit, pijn en meer.

Je kunt Cinoscar al gebruiken nadat je wond volledig gesloten is en er geen korstjes meer zijn. Start zo snel mogelijk met je siliconen littekenbehandeling, om afwijkende littekens te voorkomen. Is je litteken al ouder, maar geeft het nog steeds klachten? Ook dan kan Cinoscar je helpen.

Het resultaat

Wat is het resultaat van een behandeling met Cinoscar siliconengel? Verminderde littekenklachten en zichtbaarheid. Kortom, je litteken wordt minder afwijkend.

Je litteken wordt soepel, waardoor je verbeterde mobiliteit kunt ervaren. Ook zorgt dit ervoor dat pijn, jeuk en een trekkend gevoel kunnen verdwijnen. Bovendien vermindert het visuele klachten. Een litteken wordt minder rood en daardoor minder zichtbaar. Bovendien kan de verdikking van het litteken afnemen.

Gebruik

 • Voor aanbrengen de huid reinigen en droog maken
 • Breng de gel dun aan in één enkele uitstrijkbeweging, niet inwrijven
 • 2 tot 3 keer per dag aanbrengen
 • Behandelduur post-operatief: tenminste 8 weken
 • Behandelduur bij bestaand litteken: tenminste 16 weken
 • Na sporten of contact met water opnieuw aanbrengen
 • De gel kan na opdrogen gecombineerd worden met make-up

Vergoeding door de zorgverzekeraar

Voor Cinoscar siliconengel is vergoeding door de Nederlandse zorgverzekeraar mogelijk. Houd er rekening mee dat het onder het eigen risico kan vallen.

Het is bij aanvragen van vergoeding belangrijk dat je het recept (en een ZN-formulier) inlevert. Dit kan door het formulier via e-mail te sturen naar: informatie@dosmedical.nl.

Opsturen kan ook via fysieke post naar:
Laan van Westenenk 64
7336 AZ Apeldoorn
The Netherlands

DOS Medical zorgt voor de verdere afhandeling met jouw zorgverzekering. De bestelde producten worden rechtstreeks en gratis aan huis afgeleverd.

Ben je benieuwd wat Cinoscar voor jouw litteken kan doen? Bestel de siliconengel dan gemakkelijk via Dermatologie-Winkel.

Let op: de vergoeding geldt alleen wanneer je het receptformulier inlevert. Het geldt niet via bestellingen via onze webwinkel.

Informatie aanvragen

Ben je een arts of professional en heb je interesse? We vertellen je er graag meer over.

Vergoeding

Voor Cinoscar is vergoeding door de Nederlandse zorgverzekeraar mogelijk.